Okul Yönetim Yazılımı Nedir?

Okul yönetim sistemi de denilen bu yazılımlar, okuldaki işleyişin yönetilmesine yardımcı olan, okul içi ve dışı iletişimi kesintisiz şekilde sağlayan teknolojilerdir. Okul içi iletişim öğrenci, öğretmen ve idare haberleşmesini; okul dışı iletişim ise velileri kapsar. Öğrenci takibi, veli bilgilendirme sistemi, yoklama, ders programı oluşturma gibi bir okulda yapılması gereken her şey, tek bir programda buluşur.

Okul Yönetim Yazılımında Bulunan Modüller Nelerdir?

Okul otomasyonu da denilen bu sistemler, okulun ihtiyaçlarına göre güncellenebilen, geliştirilebilen sistemlerdir. Ama yazılım, bir okulun tüm temel ihtiyaçlarına cevap vermelidir. Bu ihtiyaçlar, modüller denilen sistemler ile sağlanır.

  • Öğrenci Takibi: Bu, çok detaylı bir modüldür. Öğrenci takibi içinde ödevlendirme, ödev kontrolü, yoklama, anaokulu ise öğün - uyku takip, okul servisi izleme uygulamaları konulabilir. Öğrenci takibi, veli bilgilendirme ile bir bütündür.
  • Veli Bilgilendirme : Teknolojinin iletişimi daha kolay hale getirmesi veli bilgilendirme sistemlerinin gelişmesini sağladı. Veli bilgilendirme modülü, okulda olmayan öğrenci hakkında ebeveyni bilgilendirmek, anaokulundaki çocuğun uyku - öğün durumlarını iletmek, öğrencinin servisi takibini yapmak ile yükümlüdür.
  • Okul içi Yönetim: Teknoloji okulların da büyümesini, gelişmesini ve genişlemesini sağladı. Ancak, büyüyen bir yapıyı kontrol etmek de bir o kadar zorlaştı. Okul yönetim sistemleri, bu durumu en kolay hale getiren tüm yenilikleri sunmakla yükümlüdür. Ders programı oluşturma, yoklama kontrolünü sağlama, e okula'a veri girişi, veli iletişim bilgilerini güvenli şekilde saklamak okul içi yönetim sistemlerinin yapması gereken işlerdir.

Okul Yönetim Yazılımı Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Okul yönetim yazılımı, öğretmen ve idarecilere destek, işleri daha kolay ve hızlı bitirmek, hatasız bir iş organizasyonu yapmak için gereklidir. Ama tüm bunları her yazılım ile değil iyi ve özgün bir yazılım ile gerçekleştirirsiniz. İyi bir okul yönetim yazılımını anlamak için şu soruları sormak gerekir:

  • Okul yönetim sistemine her yerden erişebilir miyim?

Okul, klasik bir işin aksine, mesai bitince biten bir kurum değildir. Ödevlendirme, ders programı hazırlama, günlük ders programı oluşturma gibi işler, genelde okul sonrası yapılır. Okul yönetim yazılımının her yerden erişebilir olması önemlidir. Bu nedenle, hem mobil hem de web sayfası olan okul otomasyonları tercih edilmelidir. Okul yönetim sisteminin mobil uygulamasının olması, bilgisayarın olmadığı durumlarda ya da bilgisayara gerek duyulmayacak kadar küçük işlerin düzenlenmesinde kolaylık sağlayacaktır.

  • Yazılım, benim hata yapmamı engelleyebilir mi?

İyi bir okul yönetim sistemi, kullanıcının yanlış veri girmesini engellemelidir. Çünkü yanlış veri yanlış işlem demektir. Bir yazılımın veri giriş sistemi güncel ve hatasız olursa, yanlış işlemlerin yapılması da engellenir.

  • Veri güvenliği konusunda gerçekten güvenilir mi?

İnternet teknolojilerinin gelişmesi, tüm bilgilerin internet üzerinde olması veri güvenliği hakkında soru işareti oluşmasına neden olmuştur. Bugün, veri, en önemli şeydir. Bu bakımdan, KVKK Veri Güvenliği sistemi bulunur. İyi bir okul yönetim yazılımı, bilgilerin KVKK kapsamında korunacağının garantisini vermelidir. Bu konuda "Okul Yönetim Sisteminde Veri Güvenliği" adlı içerik önemli bilgiler içermektedir.

  • Okul yönetim sistemi gelişen teknolojiye uyum sağlayabilir mi ?

Okul yönetim sistemleri, mutlaka güncellenmeli, gelişen teknolojiye ayak uydurarak yeni modüller eklemelidir. Bunu yaparken, kullanıcıyı rahatsız etmeden bir çözüm üretmelidir.

  • Okul yönetim sistemi karmaşık bir sistem mi?

Okul yönetim sistemleri, daha doğrusu tüm yazılımlar, kullanıcı dostu, basit, kullanım kılavuzu gerektirmeyecek kadar kolay bir kullanım sunmalıdır. Okul otomasyonunun asıl amacı da budur.

iOkul Yönetim Sistemini Tercih Etmeniz için 5 Neden

iOkul yönetim sistemi, iyi bir okul otomasyonunun sahip olması gereken tüm özellikleri taşır. Bunun yanında, iOkul'u tercih etmeniz için 5 önemli neden bulunur:

  • iOkul tek bir yazılım ile veli - öğretmen - öğrenci takip ve iletişimi gerçekleştirir.
  • iOkul özel hayatın gizliliği ilkesine bağlı kalır. Buna göre, sistem içerisindeki mesajlaşmalar kişinin özel hattı görünmeden gerçekleşir.
  • iOkul, teknolojiyi yakından takip eder. İlk kez bir okul yönetim sistemi Akıllı Tahta Modülünü eklemiştir. Akıllı Tahta Modülü ile neler yapabileceğinizi Akıllı Tahta Kilit Sistemi Nedir?  adlı içeriğe göz atabilirsiniz.
  • Uzaktan eğitim modülü sayesinde, online eğitim iOkul sayesinde daha kolaydır. Süre sınırlaması olmayan uzaktan eğitim modülü, eğitimde süreklilik ilkesine tam anlamıyla uyum göstermektedir. iOkul uzaktan eğitim modülü ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için bu içeriğe göz atabilirsiniz.
  • iOkul sayesinde, kelebek sınav sistemini, tek bir tuşla oluşturabilirsiniz. Ayrıca sınav oturma sistemini tüm okula aynı anda akıllı tahtalardan yansıtarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Diba B. Külekci

Diba B. Külekci

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim. Yedi yıldır editörlük yapmaktayım. Marka yönetimi, organik yükselme alanlarında uzmanlaştım.