Ders Dağıtım Programı Nedir, Nasıl Olmalı?

Ders dağıtımı, eğitim  - öğretim dönemlerine girmeden önce, okuldaki tüm programları düzenlemek amacıyla idarî kadro tarafından yapılmaktadır. Ders dağıtımları, sene boyunca yapılan programın temelini meydana getirir. Bu nedenle çok önemlidir.

Ders dağıtımları, okul ne kadar kapsamlı ise o kadar zordur. Okuldaki derslik sayısı, dolayısıyla öğretmen ve öğrenci sayısı ne kadar artarsa programdaki unsurlar o kadar artacaktır. Dolayısıyla hata payı oldukça yüksek, efor ve emek isteyen bir görevdir.

Ders Dağıtım Programları Ne İşe Yarar?

Ders dağıtım programları, çokça zaman, emek ve dikkat isteyen; tüm bunlara rağmen hata payı yüksek olan sınıf ders programlarını, haftalık ve yıllık ders planlamasını teknolojiden destek alarak hazırlar.

İyi bir ders dağıtım programı, idarî kadro üzerinden ciddi bir iş yükünü alır. Üstelik, sorunsuz yapılan bir ders programı okuldaki diğer işlerin hızlı ilerlemesine yardımcı olur.

Ders Dağıtım Programı Nedir

İyi Bir Ders Dağıtımı Programında Aranılan Özellikler Nelerdir?

İyi bir ders dağıtımı programı, kullanıcıya bazı özellikler sunmalı. Bu özellikler, kullanıcının yapacağı işlemler için en az efor sarf etmesini sağlamalıdır. İyi bir sınıf ders dağıtım programında şu özellikler aranmalıdır:

  • Program kısa sürede sonuç vermelidir.
  • Web tabanlı uygulamalar kolaylık sağlar. Ama ders dağıtım programı sadece web tabanlı olmamalıdır.
  • Mobil ve web tabanlı uygulamalar, kullanıcıya daha özgür çalışma alanı sağlar.
  • Sadece ders dağıtımı yapmak yerine, onunla paralel nöbet programı da yapabilmesi tercih nedenidir.
  • Yapılan programlar üzerinde sınırsız değişim hakkı sunmalı.
  • Saat ve gün değişimi konusunda hassas olmalı.
  • İyi bir ders programı yapıcısı, kullanıcısını hatadan uzak tutmalı. Bu bakımdan da uyarı sistemi düzgün çalışmalı.
  • Ara yüzü çok basit olmalı. Karmaşık programlar zaman ve efor kaybıdır, ders programı planlayıcıları, herkesin kullanabileceği basitlikte olmalı.
  • Veri güvenliğini KVKK kapsamında korumalı. Kesinlikte sızıntı olmamalı.
  • Ders programını ilgili kişilere ulaştırması, şart olmayan ama kullanım kolaylığı açısından olması istenen bir özelliktir.
  • İlgili okula özel modüller eklenebilir. Program geliştiricisi ile bire bir muhatap olmak bu konuda önem arz eder.
  • Bilgiler kolayca programa aktarılmalı. Öğretmen, sınıf sayısı, sınıfların adı gibi elzem bilgiler, ders dağıtım programına sorunsuz, kolay ve hızlı bir biçimde gönderilmeli.
  • Analiz yapabilmesi, bir diğer tercih nedenidir. Dağıtılan derslerin eşit dağıtılıp dağıtılmadığı, hak edişlerin hesaplanması gibi idarî konularda bu özellik, kolaylık sağlamaktadır.

En iyi Ders Dağıtım Programı Hangisi ?

Şu an en iyi ders dağıtım programı iOkul Ders Dağıtım Modülüdür. Bunun nedeni, yukarıda sayılan tüm özellikleri taşımasıdır. Ama en önemli nedeni, geliştirilmeye açık olmasıdır. iOkul sayesinde ders dağıtım programı oluşturmak, bunu tüm okul personeline, öğretmenlere, velilere ve öğrencilere iletmek oldukça kolaydır.

iOkul Ders Dağıtım Programının Diğerlerinden Farkı Nedir?

Ders dağıtım programları genelde Web sayfası üzerindendir. Bu tür programlar, sınırsız program sunsa da yine bir bilgisayar ve internet gerekir. En ufak değişiklik için bilgisayarı kullanmak gerekir. Eğer bilgisayar ve internet yoksa program kullanılamaz. iOkul, en başta bu sorunu çözerek hem web sayfası hem de mobil uygulama üzerinden hizmet vermektedir.

iOkul, sadece ders dağıtım programı hizmeti vermektedir. iOkul, bir okulun ihtiyacı olan tüm iletişimi sağlamak amacındadır. Bu amaç doğrultusunda, veli - öğretmen ve idare bağını kuvvetli bir şekilde kurar.

iOkul ders dağıtım programı ile ders programını hazırlayan idarî personel, ders programını öğretmene gönderebilir. Öğretmen ders programını ve varsa nöbetini ve nöbet sahasını şu şekilde görebilir:

Öğretmen Girişi ile iOkul Ders ve Nöbet Programı

Bunun yanı sıra, istenirse öğretmen programları, sınıf programları ya da nöbet listesinin çıktısı alınabilir. Çıktı alınırken giriş çıkış saatlerinin yeri manuel olarak belirlenebilir. Ayrıca programının başlangıç ve bitiş saatleri / tarihleri de seçilebilir. iOkul'un bu ayrıcalıkları ile kağıt ve tonerden tasarruf edilir:

iOkul Program Çıktısı Nasıl Alınır?

İdarî personel, web sayfası ve mobil uygulama üzerinden "Öğretmen Ders Programı", "Sınıf Ders Programı", "Derslik Ders Programı" ve "Nöbet Programı"nı tek tek görebilir.

iOkul Ders Dağıtım Modülü İdarî Personel Ekranı

iOkul ders dağıtım modülünde, web sayfasında sınıf ders programları; derslik, derse girecek öğretmen ve ders zamanları ile birlikte ayrıntılı olarak listelenir:

iOkul Ders Dağıtım Programı Sınıf Ders Programı Görüntüsü

iOkul ders dağıtım programında, öğretmen ders dağılımı haftalık olarak görülür. Burada, öğretmenin girdiği dersler, derslerin sayısı, saatleri gibi ayrıntılı analiz de yapılır:

iOkul Ders Dağıtım Programı Öğretmen Ders Programı Görüntüsü

iOkul eğitim teknolojileri, alınan dönütlerle yeni modüller geliştirmektedir. Ayrıca TÜBİTAK destekli olup tamamen yerli sermayedir.

Diba B. Külekci

Diba B. Külekci

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim. Yedi yıldır editörlük yapmaktayım. Marka yönetimi, organik yükselme alanlarında uzmanlaştım.