Evde Etkili Ders Çalışmak için 7 Öneri

Evde ders çalışmak ne kadar zor olabilir ki? Rahatsın, güvendesin, sessizlik? Evde çalışmak her ne kadar bir çok açıdan avantajlı gibi gözüksede sürekli evde kalarak çalışmanın zorluğunu herkes anladı sanırım. Sıkılma, sürekli ertelen şeyler, hareketsizlik, yemek, tv, internet, sosyal medya gibi bir çok etken ile sonuç koltukta uyku.

Ders çalışamıyorum, çalışmak içimden gelmiyor, ne yapmalıyım gibi kafanızda deli sorular? Öncelikle çalışma isteğiniz olmadan hiç bir sonuç alamazsınız. Neden ders çalışmanız gerektiği ile ilgili soruları kendinize sorun ve doğru cevaplar vererek çalışma isteğini edinin. Sonrasında ev ortamında çalışma verimliliğinizi artıracak önerilerimize bir gözatın, aklınıza yatarsa uygularsınız.

Evde etkili çalışmak için 7 önerimiz:

çalışma planı yapmak

1- İyi Plan, İyi Plana Uyma, İyi Planı Güncelleme

Kendine en uygun programı yine ancak sen yapabilirsin. Evet bu cümleden sonra öğlen 12de kalkarım yemek, pes, internet, film, tv falan derken yine uykum gelir uyurum diyen biri var içinizde. Bunu söylemen güzel bir şey en azından kendini tanıyorsun 😉. Planını hiç uymayacağın bir liste olarak yapma. Rahatından tavizler vererek, planını sürekli güncelleyerek ilerle, bir de bakmışsın mükemmel bir plana uymak bir parçan olmuş.

2- Çalışma Ortamı

Ders çalışmaya başlamadan önce ortamda dikkatini dağıtacak tüm nesnelerden kurtulman gerekiyor. Eğer sadece kitap üzerinden çalışma yapacaksan bilgisayarı kapatmalısın, tuşuna bastığında açılabileceğini aklına getirmeyecek şekilde uzaklaştırsan iyi olur. Telefon sessize alsan bile titreşiyorsa kapatmalısın malesef, yoksa instagramda paylaşılan yapay hikayeler seni sürekli sabote edecek. Masanın üzerinde gereksiz veya fazla eşyanın bulunmaması odağını kaybetmemen için önemli.

not almak

3- Not Almayı Unutma

Uzaktan ders işlerken veya bir konuya çalışırken notlar alarak ilerle. Bu notlar sana çalıştığın konu ile ilgili çağrışımlar yaparak hatırlamana yardımcı olacaktır.

4- Aynı Anda Birden Fazla Konuyla İlgilenme

Sadece tek konuya odaklan, aynı anda 2-3 konu öğrenmeye çalışarak bir yere varamazsın. Bilgisayar başında araştırdığın konunun dışına çıkmamaya çalış yoksa bir bakmışsın fenomen videoları izliyorsun 👀.

5- Arkadaşın ile Ortak Hedef Koyabilirsiniz

Arkadaşın ile çalıştığınız ders konusu için kısa hedefler koyabilir ve birbirinizin durumunu kontrol edebilirsiniz. Sevdiğiniz arkadaşınız ile yapın bunu yoksa olay stresli bir yarışa dönebilir ki stresten uzak durmak çok önemli.

Spor Yapmayı Unutma

6- Spor Yapmalısın

Sürekli evde bulunmanın getirdiği en büyük sorunlardan birisi de hareketsizlik. En az 30 dakikalık evde yapılacak bir spor programı ile daha dinç ve istekli olacaksınız. Sporun faydaları bu yazının konusu değil fakat arama motoruna yazdığınızda;  stresten koruması, uyku düzenine katkısı gibi bir çok faydası olduğunu göreceksiniz.

7- Düzenli Yemek ye, İyi Uyu

Yemek saatine olabildiğince uymaya çalış ve çok yemek yeme yoksa uyursun hemen. Günde 7-8 saat uykunu almayı unutma, birde uyumadan önce telefon ile boş boş profillerde gezme işini bırakmalısın.

iOkul Editör

iOkul Editör