Anaokulları için Mobil Uygulamaların Önemi

Anaokulları, 5 - 6 yaş arası eğitimin verildiği, çocukları akademik hayata hazırlayan, okula ilk adımın atıldığı eğitim alanlarıdır. Bu süreç hem çocuk hem de ebeveyn açısından zorlayıcı olabilmektedir çünkü çocuğun aileden ve evden uzak kaldığı ilk dönem okul öncesi dönemidir.

Ebeveynlerin çocukları ile sürekli iletişim halinde olma istekleri, eğitime engel olmayacak bir adımla çözüme kavuşturulmalıdır. Bu da ancak teknoloji ile mümkündür. iOkul anaokulları için mobil uygulamasını bu amaçla geliştirmiştir.

Ama öncelikle anaokulu ile ilgili en çok sorulan soruları cevaplamakta fayda var.

Anaokuluna Gitme Yaşı Nedir? 4 Yaş Anaokulu için Uygun mu ?

Anaokuluna gitme yaşı kaçtır, sorusu en çok sorulan sorular arasındadır. Anaokulu yaşı, çocuğun büyüme ve gelişimi ile doğru orantılıdır. Özel durumu olan çocuklar haricinde 36 ay ile 48 ay arası okul öncesi eğitim alınması gereklidir.

Kreş ve anaokulu iki farkı eğitim dönemini kapsamaktadır. Kreşe anaokulundan önce gidilmesi gerekir. Yani 2 yaşını doldurmuş ve zihinsel - fiziksel gelişimi 2 yaşa uygun olan her çocuk kreşe başlayabilir.

Anaokuluna başlama yaşı ise Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi ve İlkokul Kurumları Yönetmeliğinde belirlenmiştir. 26.07.2014 yayınlı Resmî Gazete Sayısı: 29072 olan mevzuatta  anaokuluna başlama yaşı 57 - 68 aylıktır. Madde şu şekildedir:

(Değişik:RG-10/7/2019-30827) Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır.

Devlet okullarında anaokulu ve anasınıfı iki ayrı eğitim alanıdır. Ana sınıfına kayıt olmak için çocuk 45 - 56 aylık olmalıdır. Anaokulu ise 56 - 68 aylık çocukları kapsamaktadır. İlgili mevzuat şu şekildedir:

a) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkânları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 36-56 aylık, ana sınıflarına ise 45-56 aylık çocuklar da kaydedilebilir.

Yukarıdaki hesaplayıcıdan, eğitim - öğretim yılını yazarak, çocuğunuzun geçerli eğitim - öğretim yılında anaokuluna gidip gidemeyeceğini hesaplayabilirsiniz.

Anaokulu Zorunlu mu ?

2020 - 2021 eğitim öğretim yılı itibariyle anaokulu zorunludur. Çocuk, 5 yaşına geldiğinde anaokuluna gitmesi gerekmektedir. Yani anaokulu, bu yıl itibariyle zorunlu eğitim olarak sayılmaktadır.

2020 - 2021 eğitim dönemine başlarken 5 yaşına giren çocuklar, mahallerindeki anaokullarına kayıt yaptırmalıdır.

Anaokullarına Kayıt Ne Zaman Başlıyor?

Anaokullarına kayıt ne zaman başlıyor sorusunun sıkça sorulmasının nedeni, anaokullarının 2020 - 2021 eğitim öğretim yılı itibariyle zorunlu hale gelmesidir.  Tüm düzeylerde olduğu gibi anaokulu kayıtları da eğitim - öğretim yılının sonunda gerçekleşir. Anaokulu kayıtları normal şartlarda temmuz ayında yapılmaktadır.

2019 - 2020 eğitim öğretim yılı, haziran ayında sonlanmıştır ama salgın nedeniyle kayıt tarihlerinde değişme söz konusu olmuştu. Kayıtlar temmuz ayında alınması gerekirken 31 Ağustos ile alınmıştı. Bu durum sadece 2020 eğitim - öğretim dönemi için geçerliydi.

Yapılan güncel açıklamalar doğrultusunda 2021 - 2022 eğitim öğretim yılı için anaokulu ve kreş kayıtları temmuz ayının ilk iş gününde yapılmaya başlanacaktır.

iOkul Anaokulu Mobil Uygulamasının Eğitime Katkısı

iOkul eğitim teknolojileri, çocukların okula adımını attığı ilk andan son ana kadar yanlarında olmayı, okul hayatını düzenli yapmayı amaçlamaktadır. Anaokulu modülü, bu nedenle oluşturulmuştur.

iOkul'un anaokulu modülünde şu özellikler bulunmaktadır:

  • Velilerin günlük olarak bilgilendirilmesi
  • Öğrencinin evde yapması gereken ödevlerin oluşturulması
  • Anaokulundaki günlük beslenme programı
  • Çocuğunun okuldaki duygu durumunun anında veliye bildirilmesi

iOkul tüm bunları geliştirdiği mobil uygulama üzerinden gerçekleştirir. Bu sayede hem bildirimler anlık olarak gelir hem de bu bildirim ve bilgilendirmelerin ebeveyne maliyeti yoktur.  

Okul öncesi eğitimde veli - öğretmen ilişkisi ne kadar güçlü olursa öğrenci de o kadar iyi bir eğitim almaktadır. Bunun bilincinde olan iOkul, mobil uygulamasına sohbet modülünü geliştirmiştir. Mesajlaşma uygulaması, mobil uygulama üzerindendir, popüler mesajlaşma uygulamalarına bağlı değildir.

Okul öncesinde, ödev vermek okuldaki davranışların pekiştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Buradaki ödev anlayışı, akademik beceriden çok fiziksel davranışlar ve toplumsal kurallara uyma becerileridir. iOkul, Sorumluluklarım olarak adlandırılan kısımda, çocuğun evde de yapması gereken davranışlar öğretmen tarafından belirtilmiştir.  

Tüm gün olan ya da öğleden sonra biten anaokullarında yemek saati bulunmaktadır. iOkul Yemek Listesi sayesinde okul idaresi tarafından verilen yemek listesi, veliler tarafından da görüntülenmektedir.

iOkul, basit bir ara yüze sahiptir. Bu bakımdan da kullanımı çok kolaydır. Ana ekrandan, ilgili her şeye tek bir dokunma ile ulaşılabilir. Basitliğin en önem ilerleme olduğunu düşünen iOkul, tüm eğitim teknolojilerinde bu ilkeyi sürdürmektedir.

Kaynakça

Mine BARAN, Aysel YILMAZ , Mücahit YILDIRIM. OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ ve OKUL ÖNCESİ EĞİTİM YAPILARINDAKİ KULLANICI GEREKSİNİMLERİ Diyarbakır Huzurevleri Anaokulu Örneği. D.Ü.Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi 8, 27-44 (2007) : Online erişim

Berrin Dinç, Okulöncesi eğitimin 4-5 yaş çocuğunun sosyal gelişimine etkileri konusunda öğretmen görüşleri. İlköğretim Ana Bilim Dalı Anadolu Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, 2002 : Online Erişim

Diba B. Külekci

Diba B. Külekci

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim. Yedi yıldır editörlük yapmaktayım. Marka yönetimi, organik yükselme alanlarında uzmanlaştım.